178. Movenote: Documenten en afbeeldingen toelichten met video-opname van jezelf.




Movenote is een tool waarmee je aan de ene zijde van het scherm documenten/afbeeldingen kunt tonen en aan de andere zijde een video-opname van jezelf, waarin je die documenten/afbeeldin-gen van een gesproken toelichting kunt voorzien.
De werking van Movenote is uiterst eenvoudig en gaat buitengewoon snel. Eerst dienen de documenten die je wilt gebruiken te worden ingelezen. Vervolgens kun je die documenten één voor één oproepen en daaraan een video-opname van jezelf toevoegen.
Nadat op deze manier een slideshow is gecreëerd met een geïntegreerde video-opname van jezelf kan deze worden opgeslagen, waarna een link kan worden opgeroepen waarmee de presentatie met anderen kan worden gedeeld. Ook is het mogelijk om de presentatie m.b.v. een gegenereerde embed-code te embedden op eigen website of weblog.
Movenote kan overweg met velerlei soorten bestanden, maar geeft echter de voorkeur aan PDF's, JPG's en PNG's.  Om problemen te voorkomen is het handig op Word-bestanden, Excel-spreadsheets en PowerPointpresentaties als PDF op te slaan. In Movenote kunnen ook Internetpagina's worden getoond als van die pagina's eerst een schermafdruk/schermopname is gemaakt die als PNG of JPG is opgeslagen.
Movenote is goed inzetbaar in het onderwijs, zeker waar het gaat om Flipping the Classroom.
Movenote is niet alleen beschikbaar voor pc's, maar ook voor toestellen die werken op iOs en Android.

Het gebruik van Movenote is gratis. Er dient echter wel een account te worden aangevraagd.
Hoe dat in zijn werk gaat en hoe de werking is van Movenote staat hieronder stap-voor-stap beschreven.  Klik op "Meer lezen" om naar die handleiding te gaan.

NB.  Onder de handleiding is een demo-filmpje opgenomen waarin de werking van Movenote wordt uitgelegd.

177. Websonic: Neem een andere website op in je eigen site of blog.



Heb je voor je school of klas een eigen website of weblog dan is het soms nodig om een link aan te brengen naar een andere website. Het is ook mogelijk om die andere site in de vorm van een iFrame te integreren in die van jou. Die andere website wordt dan in embedded vorm opgenomen op jouw site of weblog. Op jouw site is het dan mogelijk om die andere website te zien, maar ook om daarin te navigeren.
Websonic biedt een eenvoudige tool, de Iframe-generator, waarmee het mogelijk is om de html-code van zo'n iFrame te genereren.
Als de gegenereerde code gekopieerd wordt en vervolgens wordt geplakt in het beheergedeelte van je website of weblog waar je html-code kunt invoeren, dan wordt de andere website opgenomen op jouw site of blog.
De procedure is eenvoudig en verloopt als volgt.

- Surf naar  http://www.websonic.nl/webtools/webtools_iframegenerator.php
- Voer onder "Kies een naam" een naam in voor het iFrame.
- Voer onder "Welke url/pagina moet er geopend worden" het internetadres in van de pagina die je
   wilt opnemen op jouw site.
- Vink onder "Scrollopties" aan of er in het iFrame wel of geen schuifbalken moeten worden
   opgenomen of dat het scrollen automatisch moet verlopen.
- Vink onder "Wil je dat je iFrame randen heeft?" aan of het frame wel of niet van randen moet
   worden voorzien.
- Geef onder "Afmetingen" aan hoe groot het frame moet worden.
  NB. Later zul je de getallen proefondervindelijk moeten aanpassen om het frame de gewenste
  grootte te geven.
- Klik nu onder het grote invoervak op de knop "Genereer code".
- Selecteer die code, geef een rechtermuisknop in de geselecteerde code en klik op "Kopiëren .
- Surf nu naar het beheergedeelte van je website of weblog en log in.
- Plak de code op die plaats waar je html-code kunt invoeren en waar je het iFrame wilt plaatsen.
- Sla de wijzigingen op en het iFrame is opgenomen op jouw site.
NB. Is het iFrame te klein wijzig dan in de geplakte html-code de getallen achter "width" en "high" (staan standaard op 300) en bepaal proefondervindelijk de gewenste grootte.

Hieronder een voorbeeld van een iFrame met daarin de website die ik ontwikkelde voor de wijk waarin ik woon.

176. GradeCam: Antwoorden meerkeuzevragen automatisch nakijken met pc + webcam.

Ga naar GradeCam

GradeCam is een tool waarmee schrapkaarten (= kaarten waarop antwoorden van meerkeuzevragen zijn ingevuld), volautomatisch  kunnen worden nagekeken door pc's die zijn voorzien van een webcam. GradeCam biedt de mogelijkheid om die schrapkaarten, voorzien van 10 tot 100 antwoordmogelijkheden,  zelf te maken.
Nadat de schrapkaarten zijn geprint (het is ook mogelijk om één kaart te printen en de rest te kopiëren) dient een toets te worden aangemaakt (let wel: het gaat hier alleen om het vastleggen van een naam, en niet om het invoeren van vragen) en de juiste antwoorden te worden aangeklikt op een schrapkaart op het scherm. 
Is dat gebeurd dan dient een klas te worden aangemaakt, die gevuld moet worden met de namen van leerlingen die elk van een uniek ID-nummer moeten worden voorzien.
Nadat deze handelingen zijn verricht kunnen ingevulde schraplijsten stuk voor stuk voor de webcam gehouden worden en in razendsnel tempo door de pc worden nagekeken.
Nadat de kaarten zijn ingelezen kunnen diverse rapportagekaarten worden opgeroepen om inzage te krijgen in de gegeven antwoorden en behaalde scores.
Een geweldige tool, die veel werk uit handen kan nemen.
Om gebruik te kunnen maken van GradeCam dient een plug-in te worden geïnstalleerd en een gratis account te worden aangevraagd.
Hoe dit alles in zijn werk gaat en hoe de werking is van GradeCam staat hieronder stap voor stap beschreven.

Onder de beschrijving is een demofilmpje opgenomen waarin de werking van GradeCam wordt uitgelegd.

NB. GradeCam is ook beschikbaar als app. voor de iPad. Je kunt de app. in de iStore vinden onder de naam GradeCam Insight. De werking van de app. komt overeen met die van de webtool.

Klik hieronder op "Meer lezen" om naar de beschrijving te gaan.