127: Telefoonboom-generator.Menig docent maakt aan het begin van het schooljaar een telefoonboom, oftewel telefoonketen van zijn klas. Is er iets urgents te melden, bijvoorbeeld lesuitval op het eerste lesuur, dan wordt de eerste leerling op de lijst gebeld. Die belt vervolgens 2 andere leerlingen en die doen hetzelfde, enz. enz..
In een mum van tijd zijn alle leerlingen op de hoogte van de melding.
In bericht 58 van dit blog tref je een telefoonboom.
Deze week kreeg ik van Ria Koning, onderwijsassistente op de school waar ik werk, een telefoonboomgenerator die qua functionaliteit die van bericht 58 overtreft. Met enkele kleine aanpassingen plaats ik die met haar toestemming (zij heeft hem trouwens van een haar onbekende persoon) op ICT-idee.
De telefoonboomgenerator, gemaakt met Excel,  bestaat uit 2 tabbladen. Op het eerste tabblad kunnen zeer snel onder elkaar de gegevens worden ingevoerd. Na het tegelijkertijd indruken van de <CTRL>  en de <s> wordt de telefoonboom dan automatisch op het tweede tabblad gegenereerd. Let wel: de macro-functionaliteit moet in Excel wel geactiveerd zijn. Hoe je die kunt inschakelen staat vermeld in de spreadsheet.

Download telefoonboom.9 opmerkingen:

 1. Hallo,
  De telefoonboom generator werkt mooi. Mijn vraag is, is er ook een versie zonder vertrektijd, maar met de mogelijkheid om een 2e telefoonnummer op de plaats van de vertrektijd te zetten? Zodat er een huisnummer en een mobielnummer nummer zichtbaar worden (of evt 2 mobiele nummers).
  M.vr.gr,
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je zou het volgende kunnen doen.
  Verander de kolomtitel "Vertrektijd" in "Mobiel nr."
  Selecteer alle cellen in die kolom (niet het kolomopschrift zelf). Geef een rechtermuisklik in het geselecteerde gebied en kies achtereenvolgens Celeigenschappen/Getal/0 decimalen en klik daarna op OK.
  Sla de spreadsheet op en handel verder zoals beschreven.
  Succes met het uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt. Dat werkt inderdaad. Ik ben alleen het woord "vertrek" nog niet kwijt. Maar ik heb de letters wit gekleurd en dan is dat woord ook weg. Is geen definitieve oplossing maar werkt wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Om te realiseren wat je wilt moet de generator worden aangepast.
  Als tussenoplossing kun je ook het volgende doen.
  Vul een volledige fictieve lijst in en genereer een telefoonboom.
  Klik in de gegenereerde telefoonboom op het woord "Vertrek" en vervang in de formulebalk bovenin het woord "Vertrek" door bijv. "Mobiel".
  Dit moet je herhalen bij elke cel met het woord "Vertrek".
  Sla het bestand op.
  Verwijder vervolgens alle ingevoerde fictieve gegevens en sla het bestand op.
  Vanaf nu kun je het opgeslagen bestand vullen met de echte gegevens en verschijnt het woord "Mobiel" ipv "Vertrek".
  Dit hoef je maar eenmalig te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Hans,
  Ik heb een probleem met de verwerking van de invoer van de velden in rij 28 en 29 (leerling 28 en 29). Bij het op volgorde plaatsen van alle leerlingen qua vertrektijd worden deze niet meegenomen en blijven dus onderaan staan. In de boom komen ze ook als laatste in een van de vertakkingen, ongeacht de tijd.

  Heb jij enig idee wat hier fout gaat?

  Groetjes,
  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zal dit volgende week bekijken. Ben nu niet in gelegenheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste,
  Mooi ontwerp. Twee kleine punten:
  In de macro worden slechts de eerste 27 leerlingen geselecteerd. Ook bij de vierde vertakking zullen de leerlingen telkens maar 1 vervolgleerling moeten bellen i.p.v. 2 leerlingen.
  Is dit aan te passen?

  Alvast bedankt,
  Mvg,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Omdat de spreadsheet niet door mij is ontwikkeld en ik niet precies weet hoe die is opgebouwd is dit helaas niet mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie telefoonketen,
  Leuk om te zien hoe 2 verschillende mensen, hetzelfde idee kunnen hebben en dit ook nog hetzelfde uitwerken.
  Ik heb in 2004 voor het eerst een telefoonketen-generator geschreven als Word-macro, gekoppeld aan een Excel-lijst.
  Dit is later geƫvolueerd naar een excel-bestand met macro's. Die ziet er exact het zelfde uit.
  Mijn huidige versie is ook een Excel-bestand met macro's. Echter deze haalt de leerlinggegevens op uit Magister, berekent op basis van de postcode de te fietsen afstand en vult deze op volgorde van afstand in in de telefoonboom.

  BeantwoordenVerwijderen